Menu
Direct Boeken
Neem contact op
Ballonbon

Ballonvaart weer

Ballonvaart weer

Het weer voor een ballonvaart

Ballonvaren is de meest weersafhankelijke buitenactiviteit die er is. Soms is vervelend omdat u dan net op een mooie ballonvaart heeft gerekend. Maar omdat we ook onze verantwoordelijkheid nemen voor het uitvoeren van een veilige ballonvaart is annuleren soms de enige optie.

Een strak blauwe lucht, perfect weer voor een ballonvaart? Voor goede ballonvaart condities spelen er ook andere factoren mee. Bijvoorbeeld: waait het niet te hard? Is er geen ontwikkeling van (onweers)buien? Of trekt er laaghangende bewolking het land binnen? Zomaar enkele factoren die de veilige uitvoering van een ballonvaart in de weg staan. Een ballonvaarder heeft dan ook een zeer uitgebreide meteorologische opleiding gevolgd en bekijkt dagelijks alle beschikbare weerkaarten. Sinds 2012 is er een speciale ballonvaartverwachting die nog gedetailleerder alle hoogtewinden weergeeft.  

Wind

Een luchtballon kun je een beetje vergelijken met een vlieger. Hij gaat met de wind mee! Daarom verankeren we een luchtballon altijd aan de auto zodat de luchtballon voor het opstijgen voldoende tijd heeft om warm te worden (draagkracht). Nu is een luchtballon natuurlijk groter dan een vlieger. Een vlieger heeft  een oppervlakte van misschien een halve vierkante meter, een gemiddelde luchtballon heeft een (windzijde) oppervlakte van 1.500 m2. Bij windkracht 4 bedraagt de winddruk 2,2 kg/m2. Dit betekent dat er een gigantische kracht van 3.300 kg op de ballon staat bij deze windsnelheid. Daarom kan de ballonvaart niet doorgaan als de windsnelheid groter is dan windkracht 3.  In sommige gevallen kan ook de bovenwind, of de windrichting de ballonvaart in de weg staan. Aangezien een luchtballon met de wind meewaait en niet kan sturen moeten wij bij de planning altijd rekening houden met de windrichting en de landingsmogelijkheden.

Buien

We horen het mensen wel eens zeggen “een luchtballon is toch een grote paraplu”? Klopt, maar als het echt hard regent stroomt het langs de ballon de mand in. Ballonvaren met lichte regenval kan wel, maar het zicht zal teruglopen. Daarom ballonvaren we niet met regen. Daarnaast is er soms ook sprake van onweer. Dit behoeft waarschijnlijk geen toelichting, ook dan wordt er geannuleerd.  Zelfs wanneer er onweersbuien op 60km afstand ontwikkelen heeft dit effect. Dus al schijnt de zon in Amersfoort en Onweert het in Apeldoorn, dan kunnen we de lucht niet in.  

Zicht

Laaghangende bewolking, of (zee)mist zijn allemaal zicht belemmerende factoren. De regelgeving schrijft voor dat voor zichtvliegverkeer (waar een luchtballon onder valt) minimaal 8km horizontaal en 500 meter verticaal vrij zicht moet hebben. Zijn deze factoren verstoord of verwacht in de weermodellen/KNMI verwachting ? Dan kan het zijn dat de ballonvaart wordt geannuleerd. 

WhatsApp facebook twitter youtube