Menu
Direct Boeken
Neem contact op
Ballonbon

Luchtballon techniek

De eerste luchtballon werd in 1783 gefabriceerd in Frankrijk in de papierfabriek van de gebroeders Montgolfier. Het basismateriaal van deze luchtballon was papier. De hedendaagse luchtballon wordt niet meer van papier gefrabriceerd maar van nylon of polyester. In Europa zijn 5 luchtballon fabrieken actief:

  • Kubicek Balloons(Tsjechië)
  • Ultramagic Balloons (Spanje)
  • Schroeder Fire Balloons (Duitsland)
  • Lindstrand Balloons (Engeland)
  • Cameron Balloons (Engeland)

Een luchtballon is het meest eenvoudige luchtvaartuig. Namelijk een net van zogenaamde loadtapes met daartussen losse aan elkaar genaaide panelen. Om gecontroleerd met de luchtballon te kunnen ballonvaren zijn in de loop der jaren verschillende verbeteringen toegepast.

Zo zit er in de bovenzijde van de ballon een groot gat wat wordt afgedicht met een zogenaamde parachute. Met een bedieningslijn welke door meerdere katrollen naar de mand loopt kan de piloot hiermee warme lucht uit de ballon laten ontsnappen om de ballon te laten dalen.

De temperatuur in de luchtballon is gemiddeld zo'n 100 graden Celsius, indien de temperatuur boven de 120 graden Celsius uitkomt zal een zogenaamde waarschuwingsvlag naar beneden vallen om de piloot te waarschuwen dat de ballon oververhit zal raken.

De onderste rij ballonstof is gemaakt van zogenaamd Nomex, dit is een vuurbestendige ballonstof.

De luchtballon wordt middels staalkabels aan de ballonmand bevestigd.

Luchtballonnen worden jaarlijks gekeurd, bij de keuring wordt elke stiknaad door een inspecteur gecontroleerd. Maar ook alle panelen worden op schade geinspecteerd. Kleine scheuren tot circa 50 centimeter zijn onder de evenaar van de ballon nog toegestaan, boven de evenaar zal elke scheur groter dan 2 cm gerepareerd moeten worden.

In onderstaand afbeelding van Kubicek Balloons is een duidelijke schematische weergave van de luchtballon weergegeven.

Bron: Vlieghandboek Kubicek Balloons

 

WhatsApp facebook twitter youtube