Menu
Direct Boeken
Neem contact op
Ballonbon

Transponder verplichting luchtballons

01-03-2010

Vanaf donderdag (11 maart) wordt de transponderplicht voor de ongemotoriseerde luchtvaart in Nederland verder aangescherpt. Dat meldt de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). De aanscherping betekent dat tijdens werkdagen de ondergrens van het gebied waarin de transponder verplicht is, verlaagd wordt naar 1200 voet (zo'n 400 meter).

De transponder maakt zweefvliegtuigen en luchtballonnen zichtbaar voor luchtverkeersleiders. Daarnaast wordt het luchtvaartuig zichtbaar voor het botsingsvermijdingssysteem ACAS aan boord van verkeersvliegtuigen en op de boordradar van militaire vliegtuigen.

De IVW verwacht dat uiteindelijk 70 procent van het ongemotoriseerde vliegverkeer overgaat tot aanschaf van een transponder. Niet alle luchtvaartuigen hebben een transponder nodig omdat nog steeds luchtruim beschikbaar waar geen transponderplicht geldt. Momenteel beschikt 67 procent van de zweefvliegtuigen en ballonnen over een Mode S transponder.


Uiteraard heeft Rob Wiegers Ballonvaarten ook geinvesteerd in nieuwe mode-s transponders. Niet bij elke ballonvaart zal in de luchtballon een transponder worden meegenomen. De gemiddelde vaarhoogte bedraagt namelijk zo'n 1.000 voet. Desondanks bestaat de verplichting voor het gebruik van transponders ook in de nabijheid van vliegvelden. Met de komst van de transponderplicht  is het dus vrijwel geheel mogelijk geworden om in heel Nederland te ballonvaren.Nieuwsarchief

WhatsApp facebook twitter youtube