Menu
Direct Boeken
Neem contact op
Ballonbon

Lange afstand ballonvaart

11-12-2018Lange afstand ballonvaart

Vorige week maakte Niels Kon een langeafstands ballonvaart van ruim 171 km in bijna 6,5 uur (in een rechte lijn gemeten van Hoogwoud naar Nederweert). 

Iedere winter organiseert de sportclub van ballonvaarders (DBCC) een wedstrijd. Wie vaart de langste afstand binnen de Nederlandse Landsgrenzen? Onze laastse deelname was alweer 12 jaar geleden (toen legden we 278 km af). Hoog tijd dus om weer eens mee te doen! 

Maandag 10 december in de loop van de dag bekeek Niels de weerkaarten en zag dat er goede kans was voor een lange afstands ballonvaart. In verband met kans op buien viel de beslissing pas aan het einde van de dag. Na overleg met het KNMI besloten we toch een poging te wagen. Samen met crew Geert en Suzanne vertrok Niels dinsdag ochtend in alle vroegte richting Hoogwoud. Onderweg viel nog de nodige neerslag en in Noord Holland aangekomen bekeken we het weerbeeld nog eens goed. Helaas ontwikkelden nog steeds de nodige buitjes boven de Noordzee. Daarmee was wachten de enige optie. Pas om 10:15 uur besloten we alsnog het luchtruim te kiezen. Al direct na het opstijgen bleek de wind aanzienlijk rustiger dan in de weermodellen verwacht. Met een "slakkengang" van 15km/h  voer Niels langzaam over Noord Holland om via Volendam over het Markermeer te varen. Pas toen de ballon boven Eemnes kwam mochten we klimmen tot een hoogte van 1 km. Daar nam de snelheid toe tot circa 35 km/h. Na het passeren van de thuisbasis in Soest en Amersfoort steeg de ballon langzaam door om uiteindelijk boven de Betuwe naar ruim 2 km hoogte te stijgen. Op deze hoogte nam de snelheid goed toe! Omdat de ballon door gecontroleerd luchtruim vaarde was er ook constant verbinding met luchtverkeersleiding. Boven Volkel en Eindhoven mocht de ballon niet lager dan 2 km varen. Omdat we uiterlijk om 16:43 moesten landen in verband met zonsondergang vroegen we om 16:20 toestemming om te dalen. Na toezegging zetten we de daling in. Normaal is de daalsnelheid circa 4m/s zijn. Hiermee zou het bijna 8 minuten duren om tot aan de grond te dalen. Niels wist de ballon nog harder te laten dalen en was al binnen 5 minuten op 100 meter hoogte. Daarmee hadden we nog ruim 10 minuten voor het vinden van een landingsplek. Ondanks de relatief lage snelheid aan de grond is Niels doorgevaren en landde net voorbij Nederweert om 16:41 uur. De crew was bij de landing en het mooie resultaat sloten we daarom af met een goede Limburgse wildstoofpot! Nieuwsarchief


WhatsApp facebook twitter youtube