Menu
Direct Boeken
Neem contact op
Ballonbon

Waarom varen luchtballonnen vooral 's avonds?

05-06-2019Waarom varen luchtballonnen vooral 's avonds?

Dat ballonvaren afhankelijk is van de weersomstandigheden is veelal bekend. Maar dat deze weersomstandigheden ook invloed hebben op het tijdstip waarop we kunnen ballonvaren vraagt om meer uitleg. Wij krijgen deze vraag namelijk dagelijks van onze passagiers. 

Een belangrijke factor die veel invloed heeft op het tijdstip is de thermiek. Het ontstaat zodra de zon genoeg kracht heeft om de aarde te verwarmen. Dit is ongeveer twee uur na zonsopkomst tot ongeveer een uur voor zonsondergang. Daarbij spelen weersinvloeden zoals bewolking, temperatuur en de sterkte van de zon een belangrijke rol. Als deze condities ervoor zorgen dat het aardoppervlak flink opwarmt dan moet de aarde deze warmte ook weer kwijt. Grote warme luchtbellen stijgen op vanaf het aardoppervlak. Er ontstaan grote oppervlakten van stijgende en dalende lucht. Dit verschijnsel noemen we thermiek. Een luchtballon kan niet (gecontroleerd) varen met thermiek omdat de lucht dan te onstabiel is.     

Een ander aspect dat meespeelt is het verloop van het windpatroon. Dat brengt ons eerst op een andere vraag: Wanneer waait het eigenlijk te hard voor het maken van een ballonvaart? De luchtballon fabrikanten schrijven allemaal een windlimiet voor van 15 knopen. Dit is een grondsnelheid van 28 km/h ofwel 4bft. In de praktijk kunnen we bij een windsnelheid van meer dan 12 knopen (22 km/h) niet meer starten met een luchtballon. Onderstaande foto illustreert duidelijk waarom we met veel wind niet of moeilijk kunnen starten.

De stevige wind drukt met zijn volle kracht op de ballonstof waardoor de luchtballon niet volledig opgeblazen kan worden.

Maar hoe heeft het windpatroon invloed op het tijdstip waarop we vertrekken? Op basis van de actuele weersverwachting kunnen we een inschatting maken over het verloop van het windpatroon. Zo kan het bijvoorbeeld door de bewolking komen dat de windsnelheid lang hoog blijft. Hierdoor kunnen we pas het laatste uur voor zonsondergang starten. Op sommige dagen is er juist sprake van een toenemende wind bij zonsondergang. Dit komt vaak door een nachtelijk windmaximum. Dit ontstaat bijvoorbeeld na een paar dagen heel warm weer. In dat geval starten we juist in de eerste twee uur voor zonsondergang. Dan staan we veilig aan de grond voordat de windsnelheid (te)veel is toegenomen.   

In verband met de thermiek varen we in de periode van maart tot en met oktober alleen tot twee uur na zonsopkomst en 's avonds vanaf twee uur voor zonsondergang. In de periode van november tot en met maart kunnen we gedurende de hele daglichtperiode ballonvaren:

Periode

verzameltijd ochtend

verzameltijd avond

Januari

Gehele dag / in overleg

-

Februari

in overleg

-

Maart

7:30 - 8:00

14:30 - 15:00

April

7:00 - 7:30

18:00 - 18:30

Mei

6:30 - 7:00

19:00 - 20:00

Juni

5:30 - 6:00

20:00 - 21:00

Juli

6:00 - 6:30

19:30 - 20:30

Augustus

6:30 - 7:00

18:30 - 19:30

September

7:00 - 8:00

17:30 - 18:30

Oktober

8:00 - 8:30

16:30 - 17:30

November

gehele dag / in overleg

-

December

gehele dag in overleg

-

* Bovenstaande tijden zijn indicatie tijdstippen. Afhankelijk van de actuele weersomstandigheden stemmen we op de dag van de geplande ballonvaart de exacte tijd met u af.

 



Nieuwsarchief

WhatsApp facebook twitter youtube